ANP11 jun '11 12:53Aangepast op 11 jun '11 13:34

IJsland niet blij met termijn terugbetaling

REYKJAVIK (AFN) - IJsland is het niet eens met de termijn van drie maanden om de van Nederland en Groot-Brittannië geleende miljarden terug te betalen. Het IJslandse ministerie van Economische Zaken stelde zaterdag zelfs naar de rechter te willen stappen om de door vrijhandelsassociatie EFTA gestelde deadline aan te vechten.

Volgens het ministerie staan alle IJslandse politieke partijen achter het overheidsstandpunt. De partijen ,,hebben hun onverdeelde steun uitgesproken'', aldus het ministerie. ,,Ondanks dat niemand kan voorspellen wat de uitkomst is van een rechtszaak, is het duidelijk dat IJsland een belangrijke zaak te verdedigen heeft.''

Nederland en Groot-Brittannië leenden IJsland na het faillissement van internetspaarbank Icesave in oktober 2008 miljarden om de spaarders van deze bank te compenseren. Voor Nederland gaat het om een bedrag van 1,3 miljard euro.

Boedel

IJsland wil de schuld aan Nederland en Groot-Brittannië terugbetalen uit de opbrengst van de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. De IJslandse president Olafur Grimssonmeldde in april nog dat binnen twee jaar te willen doen.

Eerder tikte de EFTA IJsland ook al op de vingers omdat het niet voldeed aan de terugbetalingsafspraken met Nederland en Groot-Brittannië. De EFTA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland met als doel de onderlinge vrije handel te bevorderen. Tussen de EFTA en de Europese Unie zijn onderlinge afspraken gemaakt.

Gerelateerde artikelen