ANP13 mrt '11 08:08

Nieuwe explosie mogelijk in kerncentrale

TOKIO (ANP) - In het gebouw van de derde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima I is een explosie mogelijk. Een woordvoerder van de overheid meldde dat zondagmiddag (lokale tijd), maar zei erbij dat dit een zeldzaam scenario is.

Door problemen met de energievoorziening heeft de kern van de reactor enige tijd niet onder water gestaan. Daardoor is de kern deels vervormd en is er veel waterstof vrijgekomen. Inmiddels staat er weer voldoende water in de reactor.

Het waterstof zou eventueel nog voor een explosie kunnen zorgen, zoals op op zaterdag in de eerste reactor gebeurde. Grote verschil met de gebeurtenissen van een dag eerder is dat in het derde gebouw de ventilatie werkt.

Zeewater

Mocht er toch een ontploffing plaatsvinden, dan verwacht de overheid geen schade aan de kernreactor. De waterstof bevindt zich in het gebouw, maar buiten de beschermende huls rond de kern. Dat is eenzelfde situatie als bij de explosie zaterdag, toen de kernreactor ook niet beschadigd raakte.

De exploitant van Fukushima laat ook de derde reactor vollopen met zeewater. Op die manier is het makkelijker om de kern koel te houden. Oververhitting zou kunnen leiden tot een meltdown, waardoor veel radioactieve straling vrij kan komen. Dat is een rampscenario.

Volgens de regeringswoordvoerder kwam op het hoogtepunt van de problemen in de derde reactor straling vrij, ter waarde van ongeveer drie röntgenfoto's. Later daalde het stralingsniveau. Extra maatregelen zijn volgens de zegsman niet nodig, de bestaande evaluatiezone van 20 kilometer rond de installatie is voldoende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen