ANP5 dec '11 11:29

'Faillissement Fortis was desastreus geweest'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Fortis was begin oktober 2009 een bank die geen dag langer had kunnen bestaan toen Nederland Fortis Nederland en ABN Amro op 2 oktober 2009 voor 16,8 miljard euro nationaliseerde. Dat zei Ronald Gerritse, toentertijd de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën, maandag bij de parlementaire enquêtecommissie-De Wit.

Als de nationalisatie niet was gelukt, ,,was het hele zakie omgevallen. De gevolgen voor Nederland en ook breder waren desastreus geweest. Er was geen andere weg dan het eens worden over de prijs. Daar donderde een bank om die geen dag meer had kunnen bestaan. Wat ons betreft was er maar één oplossing: praten tot je er bij neer valt om dat te voorkomen’’, zei Gerritse.

Hij maakte duidelijk dat toenmalig minister Wouter Bos (Financiën) en De Nederlandsche Bank ervan doordrongen waren dat Fortis/ABN hoe dan ook gered moest worden. Ze hadden een bedrag in gedachten tussen de 13 en de 20 miljard euro. Het werd uiteindelijk 16,8 miljard. Daarmee werden volgens Gerritse Nederlandse banken veilig gesteld zonder een grote ravage in België achter te laten.

Gerelateerde artikelen