ANP15 dec '11 02:46

Huis VS neemt omstreden defensiewet aan

EPA.
EPA.

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag (plaatselijke tijd) ingestemd met een omstreden nieuwe defensiewet. Daarin is onder meer vastgelegd dat personen die verdacht worden van het beramen van aanslagen voor terreurnetwerk al-Qaeda, door militairen in hechtenis worden genomen en niet door de gewone justitie voor burgers. Dat gaat ook gelden als de verdachte op het grondgebied van de VS wordt opgepakt.

De nieuwe wet staat toe dat het leger terreurverdachten onbeperkt in hechtenis houdt, tot het afgrijzen van mensenrechtenadvocaten. Ook de Democratische afgevaardigde Barbara Lee sprak er schande van: ,,Het opgeven van Amerikaanse idealen zal ons niet veiliger maken.''

Guantanamo Bay

Ook worden nieuwe drempels opgeworpen voor de sluiting van kamp Guantanamo Bay op Cuba. Zo wordt het verboden om terreurverdachten uit Guantanamo Bay over te brengen naar de Verenigde Staten. Tevens wordt het moeilijker om Guantanamo-gevangenen over te brengen naar derde landen die bereid zijn hen op te nemen. De sluiting van Guantanamo Bay was een belangrijke verkiezingsbelofte van Obama.

President Barack Obama had gedreigd zijn veto te gebruiken tegen de nieuwe regels, maar is nu akkoord gegaan met een iets afgezwakte versie. Die is tot stand gekomen in onderhandelingen met de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben.

Iran

De wet voorziet tevens in nieuwe sancties tegen de Iraanse centrale bank en instellingen buiten Iran die daarmee samenwerken. Ook worden honderden miljoenen dollar aan hulp aan Pakistan bevroren totdat Islamabad de strijd tegen terrorisme opvoert.

De wet voorziet in 662 miljard dollar aan defensieuitgaven, waaronder de reguliere begroting van het Pentagon en de oorlog in Afghanistan.

Gerelateerde artikelen