ANP9 mei '11 09:08

Examens voor ruim 205.000 scholieren

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - Voor alle eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs breekt maandag 16 mei een spannende tijd aan. De eindexamens gaan dan van start. Ongeveer 205.250 leerlingen leggen dit jaar hun centraal eindexamen af. Het gaat om ongeveer 105.350 vmbo’ers, 58.700 havisten en 41.200 vwo-scholieren.

Het examen start voor het vwo met Nederlands, havisten beginnen met kunst en management & organisatie. In het vmbo begint het schriftelijk examen een dag later met de beeldende vakken, zoals tekenen, handarbeid en textiele vorming.

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) geeft maandagmorgen het startsein voor het centraal eindexamen door op een school in Hilversum de envelop met examens te openen. Hierna presenteert zij het eerste eindexamenjournaal bij 3FM. De radiozender presenteert net als in andere jaren elke dag dit journaal. Deze keer doet 3FM dit voor het eerst in samenwerking met NOS op 3.

Recordaantal klachten

Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) ontving vorig jaar een recordaantal van ruim 93.000 klachten. In 2009 bleef het aantal klachten nog steken op ruim 88.000. Ook dit jaar heeft het LAKS een speciaal telefoonnummer waar scholieren hun klachten kunnen melden. Stichting Eindexamenlijn opende vorig jaar voor het eerst een telefoonnummer; hier kunnen scholieren dit jaar ook hun beklag doen.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen zijn tot 31 mei, het vmbo is eerder klaar, op 27 mei. De uitslag volgt ongeveer 2,5 week later.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen