ANP10 mei '11 13:59

'Kaddafi komt steeds meer alleen te staan'

TRIPOLI (ANP) - De steun voor het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi lijkt af te nemen. De oppositie maakte dinsdag melding van kleine demonstraties tegen het regime in de districten Souk al-Juma en Tajoura in de hoofdstad Tripoli.

Ook hebben lokale besturen uit het westen en zuiden van het land hun steun toegezegd aan de 'rebellenregering'. Het gaat om zeventig tot tachtig afgevaardigden van circa 25 steden die onder controle van het regime van Kaddafi staan. De afgevaardigden waren maandag in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten bijeengekomen onder het motto 'Voor een vrij Libië'. In de avond zegden ze hun steun toe aan de Nationale Overgangsraad.

Ook op het militaire vlak heeft het regime van Kaddafi het moeilijk. Opstandelingen zeiden dat ze troepen van de Libische leider hebben verdreven uit de omgeving van de westelijke stad Misurata. In de afgelopen weken is in en rond Misurata zwaar gevochten tussen opstandelingen en het leger van Kaddafi.

Verwoest

Verder is Tripoli in de nacht van maandag op dinsdag zwaar bestookt door de NAVO, aldus ooggetuigen. De Libische autoriteiten toonden buitenlandse journalisten dinsdag een verwoest pand in het centrum van de stad.

De humanitaire coördinator van de Verenigde Naties, Valerie Amos, heeft opgeroepen tot een gevechtspauze om de humanitaire crisis in het Noord-Afrikaanse land te verzachten. Ze zei dat in Misurata een schrijnend gebrek aan water en voedsel is en dat er snel hulpgoederen moeten worden aangevoerd. Het Rode Kruis liet weten dat het al een lading hulpgoederen in Misurata heeft afgeleverd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen