ANP16 dec '11 09:26Aangepast op 16 dec '11 09:47

'Chinese beleggers halen banken leeg'

SHANGHAI (AFN) - Chinese beleggers hebben in de eerste 10 dagen van december honderden miljarden yuans van rekeningen bij Chinese banken gehaald. Ze zouden teleurgesteld zijn dat de koers van de yuan niet stijgt en daarom hun geld wegsluizen.

De banken zagen in totaal 400 miljard yuan (48 miljard euro) weggehaald worden, waarvan de helft van rekeningen van de Bank of China, aldus de krant 21st Century Business Herald vrijdag.

Door de recessie in de eurozone en de moeilijke economische omstandigheden in de Verenigde Staten krijgt de Chinese export het moeilijker. Een duurdere yuan zou die problemen alleen maar versterken, zodat wordt verwacht dat Chinese beleidsmakers willen voorkomen dat de koers van de yuan verder stijgt.

Veilige haven

De investeerders, die hadden gerekend op een stijgende yuan en deze daarom hadden aangekocht, zien hun gedroomde koerswinsten nu in rook opgaan en ruilen hun yuans daarom massaal in voor dollars. Deze valuta wordt door de onzekere vooruitzichten voor de wereldeconomie nu als veilige haven beschouwd.

De opname van de honderden miljarden yuans lijkt invloed te hebben op de kredietverlening in China. Tijdens de eerste 10 dagen van december gaven de vier grootste Chinese banken slechts voor 30 miljard yuan aan leningen. In de gehele maand november werd nog voor ruim 560 miljard yuan aan krediet verleend.

Gerelateerde artikelen