ANP16 dec '11 17:12

Rutte wuift kritiek op benoeming Donner weg

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte wijst alle kritiek over de benoeming van Piet Hein Donner tot vicepresident van de Raad van State van de hand. Het kabinet benoemde Donner vrijdag op de functie waar hij de belangrijkste adviseur van koningin Beatrix wordt. De vicepresident wordt daarom ook wel de 'onderkoning' van Nederland genoemd.

De benoeming van Donner hing al maanden in de lucht, al werd ze door het kabinet steeds in alle toonaarden ontkend. Donner verweet een journalist die erover begon op enig moment zelfs dat hij uit zijn nekhaar kletste.

De kritiek van de oppositie in de Tweede Kamer richt zich op de sollicitatieprocedure die het kabinet heeft gevolgd. De benoeming zou al voor de 'open sollicitatieprocedure' beklonken zijn. Premier Mark Rutte heeft daar volgens de oppositie een rommeltje van gemaakt. Oppositiepartijen vinden het bovendien onwenselijk dat Donner straks moet adviseren over wetten die worden ingediend door het kabinet waar hij zelf in zat.

Transparantie

PvdA-leider Job Cohen, die tegenover BNR Nieuwsradio toegaf dat hij ook was gepolst voor de functie, verweet Rutte schijnheiligheid, omdat die steeds heeft ontkend dat de procedure een gelopen race was. Maar Rutte ontkende dat. Volgens het kabinet is er een volstrekt zorgvuldige procedure gevolgd, ook toen minister Ivo Opstelten de verantwoordelijkheid over de sollicitatieprocedure overnam van Donner.

Rutte herhaalde vrijdag dat dat niet was omdat Donner wilde solliciteren, maar omdat Opstelten de oudste is van het kabinet en er zo ruimte was voor alle ministers om te solliciteren. Met de procedure was helemaal niks mis, vond Rutte. ,,Geen achterkamertjes, volledige transparantie.''

Rutte vertelde dat Donner hem pas in de tweede helft van november zei dat hij wilde solliciteren. Opstelten verkoos Donner uiteindelijk boven 38 andere sollicitanten. ,,Donner is de beste die in ons land beschikbaar is'', aldus Opstelten.

Gerelateerde artikelen