ANP5 dec '11 12:13

Staat haalt 2,1 miljard euro op

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse staat heeft maandag 2,1 miljard euro opgehaald met twee kortlopende leningen. Een heropende lening met een resterende looptijd tot 29 februari 2012 leverde 1 miljard euro op. Een nieuwe lening met een looptijd van bijna 6 maanden bracht 1,1 miljard euro op.

De rente op de lening met een looptijd van 3 maanden was 0,004 procent negatief. Het is voor het eerst dat de 'yield' negatief is bij een veilig van staatspapier, zo liet een woordvoerder van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën weten.

,,De vraag naar kortlopend papier met een AAA-rating is zeer hoog'', aldus de woordvoerder. De lening werd zeven keer overschreven. Op de secundaire markt kwamen de negatieve rentes de afgelopen tijd overigens al eerder voor.

De rente op de 6 maanden lopende lening was 0,002 procent. ,,Dit is een afspiegeling van de zoektocht van beleggers naar een veilige haven'', lichtte analist Richard McGuire van Rabobank toe. ,,Uiteindelijk zijn ze bereid om te betalen voor het voorrecht om hun geld op de meest veilige plaats te stallen.''

Gerelateerde artikelen