ANP14 nov '11 10:05Aangepast op 14 nov '11 11:09

Italiaanse rente daalt licht

ROME (AFN) - De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties is maandagochtend licht gedaald. De aanstelling van Mario Monti als formateur van een nieuwe Italiaanse regering lijkt de markten enigszins te hebben gekalmeerd.

Het rendement op de 10-jarige schulden van Italië zakte tot 6,47 procent, tegen 6,5 procent op vrijdag. Daarmee ligt de rente aanzienlijk lager dan de piek van 7,5 procent die vorige week werd bereikt.

De rente op vergelijkbare Franse leningen daalde van 3,4 procent op vrijdag tot 3,3 procent. Doordat de Duitse rente ook licht daalde, bleef het verschil in het rendement op 10-jarige Franse obligaties en Duitse obligaties echter circa 1,5 procentpunt.

Minder gestald

De rente op Spaanse obligaties stabiliseerde rond 5,9 procent. Dat is nog altijd het hoogste niveau sinds de Europese Centrale bank (ECB) begin augustus besloot in te grijpen door obligaties van Italië en Spanje op te kopen.

Uit cijfers van de ECB bleek verder dat Europese banken afgelopen weekeinde aanzienlijk minder geld bij de centrale bank stalden dan een week eerder. De kortlopende deposito's bedroegen 144,7 miljard euro. Dat was slechts de helft van het bedrag dat een week eerder bij de ECB werd ondergebracht. De deposito's van vrijdag waren wel groter dan in de 3 voorgaande dagen.

De deposito's bij de ECB liepen de afgelopen tijd stevig op, omdat banken hun geld liever bij de centrale bank onderbrachten dan tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen