ANP11 mei '11 20:18

Mogelijk grote fraude met uitkeringen

ANP
ANP

HILVERSUM (AFN) - De uitkeringsinstantie UWV heeft jarenlang geld uitgekeerd aan mensen die niet stonden ingeschreven bij een gemeente. Dat meldde RTL Nieuws woensdag op grond van interne stukken van het UWV, waarop het de hand wist te leggen.

In Amsterdam zou het in de periode van 2006-2009 gaan om 8500 mensen. De gemeente Amsterdam wil opheldering van het UWV, omdat het vermoeden bestaat van fraude.

Volgens het UWV gaat het om achterhaalde informatie uit een tijd dat de Gemeentelijke Basis Administratie onvoldoende op orde was. Volgens het UWV ontvangen nu 4.900 burgers in Nederland een UWV-uitkering zonder dat zij ingeschreven staan bij een gemeente en zij maken veelal gebruik van een correspondentie- of postbusadres. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen in een uitkeringssituatie die hun huis hebben verkocht, bij familie of vrienden zijn ingetrokken en zich niet op dat nieuwe adres hebben ingeschreven. Ze schrijven zich niet in, omdat het verblijf als tijdelijk wordt beschouwd. Een derde deel hanteert een buitenlands adres.

CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans wil uitleg van de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Henk Kamp (Sociale Zaken) over deze zaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen