ANP12 mei '11 08:00Aangepast op 12 mei '11 09:06

Minder winst Aegon

AMSTERDAM (AFN) - Aegon heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 12 procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode in 2010. De verzekeraar zag de winstgevendheid in de meeste markten door uiteenlopende redenen teruglopen. Dit bleek donderdag uit de kwartaalcijfers.

In Nederland heeft Aegon te maken met de toename van de levensverwachting. Als polishouders met een lijfrente langer leven, moet het bedrijf meer geld uitkeren. Hiervoor wordt elk kwartaal 20 miljoen euro extra opzij gezet.

Financieel topman Jan Nooitgedagt wees er in een toelichting op dat de levensverwachting van Nederlanders tussen 2005 en 2009 sterk is verbeterd. ,,Om voorzichtig te zijn hebben we aangenomen dat de sterke verbetering in 2009 zich in 2010 zal voortzetten.''

Levensverzekeringsactiviteiten

In de Verenigde Staten bouwt Aegon bepaalde levensverzekeringsactiviteiten af en wordt het herverzekeringsbedrijf Transamerica Reinsurance verkocht. Dit drukt de winstgevendheid.

Aegon boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 327 miljoen euro tegen 372 miljoen euro in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het winstcijfer was iets lager dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 344 miljoen euro.

Klantenadministratie

Aegon nam in het Verenigd Koninkrijk een last van 24 miljoen euro voor verbetering van de klantenadministratie. De verzekeraar is het klantenbestand aan het doorlichten op fouten die financieel nadelig hebben uitgepakt voor klanten en betaalt waar nodig compensatie.

Eind maart had Aegon een kapitaaloverschot van 3,7 miljard euro. Het concern is nog steeds van plan voor eind juni de resterende staatssteun terug te betalen. Met de terugbetaalpremie van 50 procent, bedraagt het totale bedrag dat Aegon moet overmaken aan de Nederlandse overheid 1,125 miljard euro.

De positie in staatsobligaties van zwakkere eurolanden is verder afgebouwd. Aegon heeft nog 1 miljard euro belegd in dergelijke obligaties. Dit is 0,7 procent van de totale beleggingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen