ANP8 dec '11 07:49Aangepast op 8 dec '11 08:31

'Openingswinst voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal donderdag naar verwachting licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. Beleggers zullen daarbij wel voorzichtig blijven in afwachting van de cruciale EU-top, die donderdagavond begint, en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger in navolging van de lichte stijging op Wall Street. Een bericht dat deG20-landen geld beschikbaar stellen aan het IMF om de schuldencrisis te bestrijden zorgde in New York voor een opleving. Het bericht werd echter vlak voor het sluiten van Wall Street tegengesproken door het IMF. De markten blijven bijzonder nerveus in aanloop naar de EU-top'', aldus handelaar Rob Koendersvan Harmony Vermogensbeheer.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) waarschuwde dat ook de kredietbeoordeling van de Europese Unie (EU) in zijn geheel en grote banken in de eurozone onder druk staat. Eerder werden er al veel lidstaten gewaarschuwd.

Rentebesluit

Beleggers kijken donderdag uit naar het rentebesluit van Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zal naar verwachting de rente verder verlagen met 25 basispunten tot 1 procent en nieuwe maatregelen aankondigen om de banken te helpen. Ook zal worden gelet op hints over een mogelijke uitbreiding van het inkoopprogramma van staatsobligaties.

Daarnaast zal de Europese Bankenautoriteit (EBA) donderdag om 18.00 uur bekendmaken hoeveel kapitaal de banken moeten aantrekken om te voldoen aan de vereiste kapitaalratio van 9 procent.

Verliezen

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag kleine verliezen zien. Net als in New York en Europa besloten de Japanse beleggers hun kruit droog te houden in de aanloop naar de eurotop. In Tokio sloot de Nikkei 0,7 procent lager.

In New York kwamen de beurzen woensdag nauwelijks van hun plaats. De hooggespannen verwachtingen voor een daadkrachtig crisisplan in Europa werden daarbij getemperd door een Duitse regeringsfunctionaris, die waarschuwde dat Berlijn steeds pessimistischer is geworden over het slagen van de Europese top.

Wall Street

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 12.196,37 punten. De S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1261,01 punten en de Nasdaq eindigde onveranderd op 2649,21 punten.

De waarschuwing van de Duitse regeringsfunctionaris zorgde eerder op de dag in Europa voor lagere beurskoersen. De AEX-index eindigde 0,2 procent lager op 304,31 punten. De MidKap-index won 0,4 procent op 467,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,1 en 0,6 procent in.

De euro was donderdag voorbeurs 1,3414 dollar waard, tegen 1,3388 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 100,75 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 110,01 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen