ANP15 mei '11 17:30

Obama: verhogen schuldenplafond noodzaak

WASHINGTON (AFN) - Het verhogen van het schuldenplafond van de Verenigde Staten is absoluut noodzakelijk. Dat benadrukte president Barack Obama zondag tijdens een interview op de Amerikaanse televisiezender CBS.

Wanneer de maximale limiet voor de nationale staatsschuld niet verder wordt verhoogd, kan het land volgens de president in een zwaardere recessie en financiële crisis terechtkomen dan in 2008 en 2009. ,,Wanneer investeerders wereldwijd het vertrouwen in en de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verliezen, kan het hele financiële systeem ontwarren'', aldus Obama.

Ook minister van Financiën Timothy Geithner deed een duit in het zakje. Hij waarschuwde voor ,,catastofale gevolgen'' en onherroepelijke schade voor de economie.

Maximale limiet staatsschuld

De maximale limiet voor de Amerikaanse staatsschuld bedraagt nu 14,29 biljoen dollar (ruim 10.000 miljard euro). Naar verwachting wordt deze duizelingwekkende grens maandag bereikt.

Wanneer de limiet wordt bereikt, kan het land niet meer naar de obligatiemarkten om geld op te halen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft inmiddels aangegeven tot begin augustus de rekeningen te kunnen betalen met behulp van andere financieringsbronnen.

Het Amerikaanse Congres en het Witte Huis voeren al tijden een felle discussie over het verhogen van het schuldenplafond. De Republikeinen, met een meerderheid in het Congres, eisen zware bezuinigingen op de overheidsuitgaven in ruil voor hun steun aan het plan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen