ANP7 dec '11 11:47

Beurzen zien winsten afnemen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zagen woensdagmiddag de winsten weer wat afnemen. Beleggers hielden hoop dat de regeringsleiders tijdens de Europese top later deze week met een daadkrachtig antwoord zullen komen op de schuldencrisis, maar bleven wel voorzichtig.

,,We moeten het nog wel zien, maar we gaan ervan uit dat de politiek met een redelijk acceptabele oplossing komt die in ieder geval wat rust brengt. Ook zien we dat de verkoopdruk op de markten is afgenomen doordat veel partijen hun posities, die ze liever niet in de boeken willen hebben aan het einde van het jaar, hebben afgebouwd'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,3 procent hoger op 305,85 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 468,15 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,3 en 0,9 procent.

Vertrouwen

Het aanhoudende optimisme over de aanstaande crisismaatregelen in Europa zorgde vooral voor koerswinsten onder de Europese banken. Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek echter dat het onderlinge vertrouwen van banken nog steeds niet is teruggekeerd. Banken brengen hun overtollige middelen nog altijd liever tijdelijk naar de ECB dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

In de AEX zakte ING echter met 4 procent en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen. De bank en verzekeraar moet in het vierde kwartaal ongeveer 1 miljard euro opzij zetten in verband met forse verliezen die het in de toekomst voorziet op variabele lijfrentepolissen in de Verenigde Staten.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro was de grootste stijger met een winst van 4 procent. Air France-KLM klom 1,4 procent. De luchtvaartmaatschappij heeft het passagiersvervoer de afgelopen maand met 2,5 procent zien stijgen ten opzichte van november vorig jaar.

In de MidKap steeg Wavin 1,5 procent. De buizenfabrikant liet weten het verhoogde bod van het Mexicaanse bedrijf Mexichem nog te laag te vinden. Mexichem verhoogde het bod met 0,50 cent tot 9 euro per aandeel.

De euro was 1,3377 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 101,16 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen