ANP9 jun '11 14:04Aangepast op 9 jun '11 17:24

Meer Syriërs vluchten naar Turkije

DAMASCUS (ANP) - De vluchtelingenstroom uit Syrië naar Turkije zwelt sterk aan. In een dag tijd zijn ruim 2400 mensen de grens overgestoken. Dat meldde een regeringsmedewerker in Ankara donderdag.

Het totale aantal mensen in Turkije dat de onlusten in Syrië is ontvlucht, ligt rond 1600. De stroom vluchtelingen groeit sinds dinsdag.

De reden voor de plotselinge toename is de angst voor geweld door de Syrische veiligheidsdiensten. Volgens staatsmedia bereidt Syrië een militair offensief voor tegen de tegenstanders van het regime in de noordwestelijke provincie Idlib.

VN-resolutie

Een VN-resolutie tegen het Syrische bewind die door enkele Europese landen is voorgelegd bij de Veiligheidsraad, is waarschijnlijk van de baan. Rusland, een land met vetorecht, liet donderdag weten tegen iedere resolutie te zijn. Een veroordeling van het geweld door de Veiligheidsraad zou volgens Moskou de situatie in het land kunnen verergeren.

VN-mensenrechtenchef Navi Pillay riep Syrië donderdag op de aanval op het eigen volk te stoppen. Ze noemde het ,,betreurenswaardig voor iedere regering om te proberen het volk met geweld te onderwerpen".

Gerelateerde artikelen