ANP15 nov '11 17:17Aangepast op 15 nov '11 18:44

De Jager: economische krimp zorgelijk

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is bezorgd over de krimp van 0,3 procent van de Nederlandse economie. ,,We voelden wel wat aankomen, maar als je de cijfers precies ziet, is dat inderdaad toch een beetje zorgelijk’’, zei De Jager dinsdag tegen RTLZ.

Volgens De Jager is Nederland meer dan andere landen gevoelig voor ontwikkelingen in de wereldeconomie. ,,Onze exportafhankelijkheid is heel erg groot.’’ De internationale situatie met een ,,overal teruglopende economie’’ is volgens De Jager zorgelijk.

Volgens De Jager is het nog te vroeg om te speculeren over extra bezuinigingen. In het voorjaar bekijkt het kabinet met de ramingen van het Centraal Planbureau in de hand of het begrotingstekort meer dan 1 procent afwijkt van de verwachtingen bij het begin van dit kabinet en of extra bezuinigingen nodig zijn.

Vernieuwingen

De Jager maakt zich geen zorgen over het verschil tussen de Nederlandse en de Duitse rente. Dat was in 2008 bijvoorbeeld veel groter. Toch is de Nederlandse rente nog altijd ,,historisch laag'', aldus De Jager.

,,Dit betekent dat het nu tijd is voor serieuze vernieuwingen en hervormingen in plaats van de economie kapot te bezuinigen'', zegt PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk. Het bezuinigingspakket van 18 miljard euro van het kabinet moet van de PvdA van tafel. ,,De overheidsfinanciën op orde brengen kan ook op een eerlijke en sociale manier. De hogere inkomens moeten meer bijdragen en er moet meer geïnvesteerd worden in onderwijs.''

Regeringspartij VVD ziet geen reden voor paniek. ,,Er is rust nodig in het begrotingsbeleid en dat betekent dat we in het voorjaar moeten kijken of er extra maatregelen nodig zijn.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen