ANP17 nov '11 09:18

Hypotheekgarantie langer op 350.000 euro

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Hypotheek Garantie blijft nog een tijdje langer op 350.000 euro. Het kabinet is bereid de hogere norm te verlengen tot 1 juli volgend jaar en daarna geleidelijk af te bouwen. Ingewijden melden dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) later op de dag de maatregel bekend wil maken.

Onder meer het CDA drong onlangs aan op verlenging van de regeling, die eigenlijk eind dit jaar zou aflopen. De hoop is dat een hogere norm de woningmarkt verder helpt uit het slop te raken.

Het vorige kabinet verhoogde in 2009 wegens de economische crisis de grens voor de hypotheekgarantie tijdelijk van 265.000 naar 350.000 euro om de huizenkoper te helpen. Bij de Nationale Hypotheek Garantie wordt er tegen betaling borg gestaan voor de lening die de huizenkoper is aangegaan.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) was eerder niet enthousiast om de hypotheekgarantie langer op 350.000 euro te houden. Hij wees erop dat 80 procent van de hypotheken onder de NHG-grens valt en dat dit marktverstorend werkt. Hij vreesde risico's voor de schatkist. Wel was hij bereid de voors en tegens op een rij te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen