ANP7 dec '11 02:21Aangepast op 7 dec '11 11:54

Winkelstraat Kampen blijft nog dicht

KAMPEN (ANP) - De Oudestraat in Kampen blijft woensdag gedeeltelijk afgesloten. De brand die dinsdagavond enkele historische panden in de winkelstraat verwoestte en grote schade veroorzaakte, smeult hier en daar nog na. Een aantal bewoners mag woensdag nog niet terug naar hun huizen.

Dat is woensdag meegedeeld na een eerste inspectieronde van gemeente en brandweer. De gemeente hield woensdagochtend een bijeenkomst voor de winkeliers en de omwonenden. Bewoners van ongeveer 15 panden hebben de nacht in het academiegebouw van de Theologische Hogeschool moeten doorbrengen, omdat de brand naar hun huizen dreigde over te slaan. Welke huizen woensdag afgesloten blijven, is volgens de brandweer nog niet precies bekend.

De brand ontstond door nog onbekende oorzaak vroeg in de avond in een schoenenzaak. De brandweer kreeg het vuur lange tijd niet onder controle en enige tijd dreigde de vlammenzee over te slaan naar de Grote Kerk en de Theologische Bibliotheek. Brandweerkorpsen uit Overijssel, Flevoland en Gelderland zijn de hele nacht bezig geweest met nablussen van de brand, die rond 1 uur onder controle was. Om alle tankautospuiten van water te kunnen voorzien, werd rond middernacht besloten daarvoor water uit de IJssel op te pompen.

Volgens de brandweer kunnen er in de eeuwenoude, deels houten panden makkelijk nog ergens smeulende plekken verborgen zitten. Het gebied wordt daarom vooralsnog niet vrijgegeven.

Gerelateerde artikelen