ANP15 nov '11 18:34Aangepast op 15 nov '11 19:42

Assange in beroep tegen uitlevering

EPA
EPA

LONDEN (ANP) - Julian Assange van WikiLeaks stapt naar het Britse hooggerechtshof om uitwijzing naar Zweden te voorkomen, aldus Britse media dinsdag. Daar wordt hij verdacht van seksuele misdrijven.

Assange (40) vreest dat het Scandinavische land hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij door de onthulling van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten via WikiLeaks veel machtige vijanden heeft gemaakt.

Een rechtbank bepaalde begin deze maand in hoger beroep dat Assange uitgeleverd mocht worden. Hij heeft nu die rechtbank gevraagd om deze uitspraak bij het hooggerechtshof aanhangig te mogen maken. De rechtbank behandelt de zaak op 5 december. Hij moet dan bepalen of het het algemeen belang dient, dat de hooggerechtshof nog eens naar de zaak kijkt. Volgens juridische bronnen is te verwachten dat Assange die dag ook de uitspraak over zijn verzoek hoort.

Assange heeft zich fel tegen de beschuldigingen verweerd. Hij zegt dat ze uit politieke motieven voortkomen en verband houden met de activiteiten van WikiLeaks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen