ANP9 dec '11 07:07Aangepast op 9 dec '11 09:27

Cameron: weigering medewerking is juist

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - Het is een moeilijke maar juiste beslissing te weigeren het EU-verdrag te wijzigen. Dit zei de Britse premier David Cameron vrijdagmorgen in Brussel na een nacht van beraad op de Europese top.

Cameron doet niet mee met wat hij noemde ,,het verdrag binnen het verdrag zonder garanties''. Een grote meerderheid van de 27 Europese leiders stemde in de nacht van donderdag op vrijdag in met het opstellen van een apart verdrag om de schuldencrisis in de eurozone te bezweren. ,,Als men ons geen waarborgen kan geven, kunnen we beter buiten het verdrag blijven'', zei Cameron.

Hij staat in eigen gelederen onder grote druk niet toe te geven aan 'Brussel', in het bijzonder als het gaat om belangen van het financiële hart van Londen. Groot-Brittannië voelt er niets voor om Britse financiële instellingen door Europa te laten controleren. ,,We willen onze markten openhouden en hier in het Verenigd Koninkrijk de macht hebben om onze topindustrieën op de juiste wijze te stimuleren en sterker te maken.''

Minister van Buitenlandse Zaken William Hague ontkende dat Groot-Brittannië nu buitenspel komt te staan binnen de EU. ,,We zijn niet uitgesloten van de club'', zei hij.

Gerelateerde artikelen