ANP2 dec '11 18:01

Wellink verdedigt zich bij enquêtecommissie

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de kredietcrisis die in september 2008 na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers wereldwijd uitbrak niet voorzien. Ook Nout Wellink, toenmalig president van DNB niet, gaf hij vrijdag zelf toe voor de parlementaire enquêtecommissie.

,,We hebben gewoon de ineenstorting van het stelsel niet voorzien (-) Maar eerlijk gezegd: ik bevind me in goed gezelschap, namelijk de rest van de wereld'', zei Wellink. Terugkijkend zei hij dat hij versteld staat van wat DNB in korte tijd heeft kunnen doen toen de crisis eenmaal was uitgebroken. Het was zijn voornaamste verdedigingslinie in het bijna 4 uur durende verhoor voor de enquêtecommissie.

Het trekken van lessen is belangrijker dan schuldigen aanwijzen die hebben ,,zitten suffen of niet alert genoeg'' zijn geweest, betoogde Wellink, die dit jaar met pensioen ging bij DNB. Belangrijkste les is volgens hem dat de buffers van banken verhoogd moeten worden en de wereld ervoor moet zorgen dat crises in een eerder stadium worden herkend.

Terughoudend

Wellink heeft de afgelopen jaren vaak onder vuur gelegen van critici die hem verweten dat hij te terughoudend en te traag heeft geopereerd. Wellink stelde dat DNB als een van de allereerste in de wereld onderzochten welke instrumenten nodig waren om de crisis te bestrijden.

In het verhoor werd bevestigd dat DNB en het ministerie van Financiën het niet eens waren over steun aan ING, dat erg leed onder een drastisch in waarde gedaald pakket Amerikaanse rommelhypotheken. ING en DNB wilden dat toenmalig minister van Financiën Wouter Bos de risico's op de zogeheten Alt-A-portefeuille zou overnemen, maar Bos koos voor een kapitaalinjectie van 10 miljard euro in de bank. In februari moest Bos alsnog de risico's voor 80 procent overnemen.

Eisen

De eisen die Bos aan banken als ING, Aegon en SNS Reaal stelde voor staatssteun waren stevig, zei Wellink. Zelf had hij het niet zo gedaan, voegde hij toe. Bos eiste forse rendementen en premies over vervroegde aflossingen.

Wellink ging ook in op de wet die in opdracht van Bos in het diepste geheim was voorbereid om ING in nood te kunnen nationaliseren. Een daadwerkelijke nationalisatie was ,,erg riskant'' geweest volgens Wellink, maar hij vond het goed dat de wet er als stok achter de deur lag. In een noodsituatie had Bos met de wet in de hand aandeelhouders kunnen dwingen mee te werken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen