ANP25 feb '11 13:08Aangepast op 25 feb '11 14:06

VEB: aangifte tegen oud-bestuur InnoConcepts

DEN HAAG (AFN) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) doet aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen het voormalige bestuur en de commissarissen van het inmiddels failliete uitvindersbedrijf InnoConcepts. Dat heeft de behartiger van aandeelhoudersbelangen vrijdag bekendgemaakt.

De aangifte richt zich onder andere tegen InnoConcepts-oprichter, bestuursvoorzitter en latere commissaris Fred Langerak en zijn rechterhand Peter Teerlink wegens oplichting en valsheid in geschrifte.

Volgens de VEB heeft InnoConcepts beleggers jarenlang stelselmatig benadeeld en heeft het bedrijf misleidende informatie verstrekt. Tot die conclusie komt curator Louis Deterink in zijn faillissementsverslag, aldus de VEB.

Op de korrel

De curator heeft in ieder geval twee verdachte transacties op de korrel. Het gaat onder andere om een 'sale en lease back'-transactie van matrijzen waardoor InnoConcepts 7,9 miljoen euro misliep. Een van de machines zou door InnoConcepts zijn verkocht aan dochter I-Pac voor 1,3 miljoen euro, terwijl de machine voor 120.000 euro in China was gekocht. Via een andere constructie kocht I-Pac voor 8,2 miljoen euro machines en matrijzen, waarvan er maar één geleverd werd.

Deterink vermoedt dat drie voormalige beleidsbepalers bij InnoConcepts, zichzelf de Trojka noemend, ongeveer 20 miljoen euro aan financieel voordeel hebben genoten.

De VEB zet ook vraagtekens bij de rol van huisbankier ING en controlerend accountant Deloitte. ,,Zij hebben de ellende bij InnoConcepts onder hun ogen laten ontstaan en er publiekelijk niets tegen ondernomen.''

Gerelateerde artikelen