ANP12 mei '11 09:42Aangepast op 12 mei '11 10:31

Toekomst Saab weer onzekerder

ANP
ANP

ZEEWOLDE (AFN) - De overeenkomst tussen Spyker Cars, eigenaar van het Zweedse automerk Saab, en het Chinese autobedrijf Hawtai is in ieder geval voorlopig van de baan. Dat maakte Spyker donderdag bekend. Het bedrijf van Victor Muller had het geld van Chinezen hard nodig om de productie van Saab, die al weken stilligt, weer op te starten.

De Haiwtai Motor Group zou 120 miljoen euro in het bedrijf steken waarvoor het een aandeel van bijna 30 procent in Spykerzou krijgen. Daarnaast zou Spyker nog een lening van 30 miljoen euro krijgen van de Chinezen.

Op dezelfde dag dat de deal met de Chinezen wereldkundig werd gemaakt, werd ook bekend dat investeringsfonds GeminiInvestment Fund nog eens 30 miljoen aan Spyker zou lenen. En Saab zou zelf een aanvraag indienen voor uitbetaling van 29,1 miljoen euro aan leningen van de Europese investeringsbank EIB. Met al dat geld zou de productie bij Saab weer opgestart kunnen worden, maar dan moesten de leveranciers en Saab er ook nog uitkomen.

Kapitaal vrijmaken

Ook wilde Saab nog toestemming van de EIB om vastgoed te mogen verkopen, wat weer kapitaal zou vrijmaken. Spyker, dat op termijn Saab Automobiles moet gaan heten, liet donderdag weten dat op al die fronten nog gesprekken worden gevoerd.

Door de deal met Hawtai zou Spyker niet alleen van vers geld worden voorzien, maar ook vaste voet aan de grond krijgen in China. Spyker zegt nu ook met andere Chinese bedrijven te praten over financiële steun en uitwisseling van technologie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen