ANP24 feb '11 11:51

Vooruitblik: Aegon moet staatssteun aflossen

AMSTERDAM (AFN) - Als Aegon donderdag zijn jaarcijfers over 2010 publiceert, kijken analisten vooral naar de kapitaalpositie van de verzekeraar. Het bedrijf moet voor eind juni het nog openstaande bedrag aan staatssteun aflossen en het is de vraag of het daarvoor de middelen heeft.

Aegon heeft aan de Europese Commissie toegezegd de nog openstaande 1,5 miljard euro aan staatssteun plus een terugbetalingspremie van 50 procent, voor eind juni af te lossen. Hiervoor wil het de eventuele verkoopopbrengst van het Amerikaanse herverzekeringsonderdeel Transamerica Reinsurance gebruiken. Aegon heeft eerder laten doorschemeren dat er veel interesse is voor het onderdeel, maar laat verder weinig los over het verkoopproces.

Analist Dirk Peeters van KBC Securities wees er dinsdag op dat Aegon nog ongeveer vier maanden de tijd heeft. ,,Het is op het randje af. Als ze Transamerica verkopen, hebben ze een pak geld dat ibnnenkomt, maar het begint wel krap te worden.'' Hij zei er rekening mee te houden dat Aegon alsnog een aandelenemissie zal moeten doen om het geld voor terugbetaling bij elkaar te krijgen.

Benieuwd

Ook analist Lemer Salah van SNS Securities is vooral geïnteresseerd in de stand van zaken rond de terugbetaling. ,,Wij zijn benieuwd naar verklaringen over de verkoop van Transamerica Reinsurance en het terugbetalingsschema. In onze visie, zijn de vierde kwartaalresultaten belangrijk omdat het ons in staat stelt te bepalen of terugbetaling haalbaar is in de eerste helft van 2011.''

Salah wees er verder op dat Aegon mogelijk in het vierde kwartaal enkele eenmalige afschrijvingen heeft moeten doen. Het gaat om lasten door nieuwe belastingmaatregelen in Hongarije en herstructureringskosten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen