ANP2 dec '11 13:42Aangepast op 2 dec '11 14:26

'Val eurozone veel duurder dan behoud'

AMSTERDAM (AFN) - In Europa wordt nu openlijk gespeculeerd over het uiteenvallen van de eurozone. Dit scenario is uitermate kostbaar en veel duurder dan wanneer de monetaire unie blijft bestan, becijfert ING in een rapport dat vrijdag is verschenen.

In het eerste jaar na de val van de gezamenlijke munt zou de economie van de (voormalige) eurozone met 9 procent krimpen. In het jaar daarop zal sprake zijn van nog eens 3 procent krimp. Zelfs in 2016 zou de economie van de betreffende landen in totaal nog 10 procent kleiner zijn dan wanneer de euro blijft, denkt de ING.

,,Het is nu niet precies te berekenen hoeveel geld er nu nog van noord naar zuid zal moeten om de euro te redden'', aldus econoom Teunis Brosens van ING. ,,Maar de kosten van het niet redden zijn volgens ons toch stukken hoger.''

Waardevermindering

Na het mogelijke uiteenvallen van de eurozone krijgen de betrokken landen ook te maken met een sterke waardevermindering van hun nieuwe munten. Een gewogen gemiddelde zou uitkomen op een koers van 0,85 'euro' tegen de dollar. Op dit moment noteert de euro circa 1,35 dollar. Daarbij zou de waarde van de valuta van Zuid-Europese landen nog veel lager liggen, terwijl de munten van onder meer Duitsland en Nederland hoger zouden staan dan het gemiddelde.

ING becijferde ook wat de schade zou zijn als alleen Griekenland de eurozone zou verlaten. De kosten daarvan zijn aanzienlijke kleiner. Daarbij zou de economie van de eurozone ,,nog geen'' 2 procent groei mislopen in het eerste jaar en zou er in het jaar daarop al sprake kunnen zijn van groei.

,,Maar het scenario dat Griekenland er uit gaat en dat het daarbij blijft, is niet erg waarschijnlijk'', aldus Brosens. ,,Het zet zware druk op andere landen, beleggers gaan anticiperen op het vertrek van de volgende en je hebt een domino-effect. Daarom vinden wij het praten over een vertrek van de Grieken al heel gevaarlijk spel.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen