ANP19 aug '11 08:19Aangepast op 19 aug '11 09:17

ECB-bestuurder Stark tegen euro-obligaties

FRANKFURT (AFN) - Jürgen Stark, een Duitse bestuurder bij de Europese Centrale Bank (ECB), is tegen het uitgeven van euro-obligaties als oplossing voor de huidige schuldenproblematiek in de landen van de eurozone. Dat tekende de Duitse krant Handelsblatt vrijdag op.

,,Euro-obligaties zijn een valse oplossing, ze geven een volledig verkeerde prikkel'', aldus Stark. De discussie over de uitgifte van euro-obligaties laaide recent op omdat veel economen ze zien als een goed middel om de schuldenproblematiek in Europa op te lossen. Verschillende, met name Duitse, politici zeggen echter niets in het plan te zien.

Stark zei verder dan het geen goed idee was om de rente lang op een laag niveau te houden. Volgens de ECB-bestuurder zijn daar te grote risico's aan verbonden en kan dit de groei van de economie mogelijk ondermijnen.

Banken

Volgens de ECB-bestuurder lenen banken momenteel minder geld aan elkaar uit, al is de situatie minder ernstig dan in 2008. Stark doelde met name op de periode direct na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, toen het vertrouwen in de bankensector volledig verdween.

,,Banken in bepaalde regio's in de eurozone prefereren het om hun geld bij de ECB te stallen in plaats van het uit te lenen aan andere banken. Wij nemen deze signalen erg serieus'', aldus Stark.

Gerelateerde artikelen