ANP2 dec '11 13:44

Bedrijvigheid in industrie holt achteruit

ZOETERMEER (AFN) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in november voor de derde maand op rij gedaald en wel in het hoogste tempo in 2 jaar. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) donderdag bekend.

De NEVI-inkoopmanagersindex (PMI) daalde vorige maand tot 46,0 van 48,0 in oktober. De index geeft een algemeen beeld van de economische activiteiten in de verschillende Nederlandse industrieën.

De productie daalde in november het meest sinds mei 2009. Het aantal ontvangen nieuwe orders daalde het snelst in meer dan tweeënhalf jaar. Ook de exportorders namen aanzienlijk af, terwijl de daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk fors was. De werkgelegenheid nam beperkt af, maar wel in de grootste mate sinds februari 2010.

Lastig jaar

,,Inkopers moeten alert zijn deze maanden. De inkoopprijzen van grondstoffen en materialen daalden fors in november. Het is nu zaak ervoor te zorgen dat leveranciers inkoopvoordelen aan hun klanten doorberekenen in de vorm van lagere verkoopprijzen'', aldus professor Arjan van Weele. Hij is NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven.

,,De daling van de PMI zet door. Alles wijst erop dat industriële bedrijven zich voorbereiden op mindere tijden. De ervaring leert dat als de PMI eenmaal de daling heeft ingezet, dat zeker 12 maanden gaat duren. 2012 wordt een lastig jaar. Alle energie zetten op de verkoop en zorgen voor een goede klantbehandeling en kwaliteit zijn hoofdzaak.'' Van Weele geeft voor november het rapportcijfer 6,3.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen