ANP19 jun '11 19:37

Philippe Gilbert wint Ster ZLM Toer

ETTEN-LEUR (ANP) - De Belgische wielrenner Philippe Gilbert is zondag winnaar geworden van de Ster ZLM Toer. Leigh Howard won de slotetappe in Etten-Leur. De Australiër hield in de massasprint de Argentijn Lucas Sebastian Haedo en de Amerikaan Tyler Farrar achter zich.

Gilbert won zaterdag de koninginnenrit van de Nederlandse etappekoers waarmee hij de leiding in handen kreeg. De Belg van Omega Pharma-Lotto zat in de rit van Verviers naar La Gileppe mee in een ontsnapping van zeven renners. Ook Nederlands kampioen Niki Terpstra was daarin vertegenwoordigd. In de slotklim naar de streep moest hij Gilbert laten gaan. Terpstra finishte op korte afstand als tweede. ,,Hier wonen mijn familie en mijn fans'', stelde Gilbert al in de aanloop naar de rit op zaterdag.

De Raboploeg verloor zaterdag al Jos van Emden en Graeme Brown door maag- en darmklachten, zondag ging ook Bram Tankink niet meer van start. In die slotrit verdedigde Gilbert een voorsprong van 1 seconde op Terpstra. De ploeg van de Belg controleerde de koers terwijl Gilbert zelf onderweg nog wat bonificatieseconden veroverde. De leider nam zelf in de slotkilometer nog het initiatief maar werd 400 meter voor de streep ingerekend waarna HTC-sprinter Howard de massasprint won. Het was zijn eerste zege van het seizoen. Gilbert, de nummer één van de wereld, won de koers - toen nog onder de naam Ster Elektrotoer - ook al in 2009.

Gerelateerde artikelen