ANP29 mei '11 13:05

'Grieken steunen verkoop staatsbezittingen'

ATHENE (AFN) - Een overgrote meerderheid van de Grieken steunt plannen om op grote schaal overheidsbezittingen van de hand te doen. Dit bleek zondag uit een peiling uitgevoerd in opdracht van de Griekse krant To Vima.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de laatste tijd druk uitgeoefend op de Griekse regering om haast te maken met de verkoop. Er zou een speciaal instituut moeten worden opgezet dat het verkoopproces in goede banen kan leiden. Onder meer een bank en de twee grootste havens van het land staan op de lijst om van de hand te worden gedaan.

Ongeveer 80 procent van de respondenten zei de verkoop te steunen. Opvallend was wel dat bijna de helft aangaf dat de opbrengst gebruikt zou moeten worden om de economie te stimuleren. Slechts 35 procent zei dat het geld moet worden bestemd voor de aflossing van schulden.

Zorgenkind

Griekenland is het grootste zorgenkind van de eurozone. Het land heeft vorig jaar een pakket noodleningen van de andere Europese landen en het IMF gekregen, maar heeft meer hulp nodig. De laatste tijd zijn steeds meer stemmen opgegaan voor een herstructurering of herprofilering van de schulden van de Griekse overheid. Dit betekent dat een deel van de leningen niet wordt terugbetaald of dat de aflossingstermijn wordt verlengd.

De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager zei zaterdag tegen journalisten dat een werkgroep van de eurolanden hiernaar kijkt. ,,De eurogroep doet onderzoek naar herprofilering.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen