ANP6 mei '11 02:50

'Al-Qaeda overwoog aanslag op jubileum 9/11'

WASHINGTON (ANP) - Terreurnetwerk al-Qaeda overwoog aanslagen te plegen op Amerikaanse treinen op het tienjarige jubileum van de aanslagen van 11 september 2001. Dat stellen Amerikaanse functionarissen donderdag op basis van informatie die is gevonden in de Pakistaanse woning van de omgebrachte terroristenleider Osama bin Laden.

Sinds februari overwoog al-Qaeda ,,naar verluidt het uitvoeren van een operatie tegen treinen op een onbekende locatie in de Verenigde Staten op de tiende verjaardag van 11 september 2001'', zo staat te lezen in een memo van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid dat persbureau AFP in handen heeft.

In de memo staat verder dat de verwachting is gebaseerd op ,,de eerste berichten'' en waarschuwt dat dit soort informatie ,,vaak misleidend of verkeerd blijkt te zijn door snel veranderende situaties". En: ,,Het is duidelijk dat er iets gepland werd, maar we hebben geen recente informatie die aangeeft dat er een actief lopend complot gaande was dat zich richtte op de transportsector.''

Complot

De memo werd volgens een woordvoerder van het ministerie opgesteld om betrokkenen te waarschuwen voor een mogelijk complot. Ook is het onduidelijk of na februari nog verder is gewerkt aan het idee om aanslagen te plegen, aldus de zegsman.

In de woning van Bin Laden namen de VS een schat aan informatie in beslag, waaronder vijf computers, tien harddrives en honderd andere apparaten geschikt voor de opslag van informatie. Een speciaal team gaat alle bestanden bekijken om te zien of er verwijzingen zijn naar andere terroristen of op handen zijnde aanslagen. Naar verwachting duurt het nog maanden of zelfs jaren voor al het materiaal is doorgespit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen