ANP8 dec '11 09:13Aangepast op 8 dec '11 09:43

AEX opent in de plus

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs donderdag in de plus geopened. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Beleggers wachten nog op de cruciale EU-top, die donderdagavond begint, en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 305,75 punten. DeMidKap-index zakte 0,1 procent tot 467,19 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,5 en 1,1 procent.

De Franse minister voor Europese Zaken, Jean Leonetti, waarschuwde donderdag voorafgaand aan de eurotop dat de euro kan ineenstorten en Europa uit elkaar valt als de politieke leiders niet snel een oplossing vinden voor de schuldencrisis. ,,De situatie is ernstig in de Europese Unie'', aldus de minister.

Kredietbeoordeling

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) waarschuwde dat ook de kredietbeoordeling van de Europese Unie (EU) in zijn geheel en van de grote banken in de eurozone onder druk staat. Eerder werden er al veel lidstaten gewaarschuwd.

Beleggers kijken donderdag uit naar het rentebesluit van Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zal naar verwachting de rente verder verlagen met 25 basispunten tot 1 procent en nieuwe maatregelen aankondigen om de banken te helpen. Ook zal worden gelet op hints over een mogelijke uitbreiding van het inkoopprogramma van staatsobligaties.

Kapitaal

Daarnaast zal de Europese Bankenautoriteit (EBA) donderdag om 18.00 uur bekendmaken hoeveel kapitaal de banken moeten aantrekken om te voldoen aan de vereiste kapitaalratio van 9 procent.

In de AEX steeg TomTom ruim 2 procent en was daarmee de grootste stijger. De fabrikant van navigatieapparatuur kondigde een forse reorganisatie aan. Daarbij gaan 457 banen verloren, zo'n 10 procent van het totale personeelsbestand. Het gaat om 255 gedwongen ontslagen waarvan circa de helft in Nederland.

MidKap

In de MidKap was uitzender USG People de grootste klimmer met een winst van 1,1 procent. BouwbedrijfHeijmans stond onderaan de lijst met een min van 1,3 procent. VastNed Retail zakte 1 procent. Het vastgoedfonds heeft twee leningen van in totaal 50 miljoen euro bij de Rabobank verlengd.

De euro was 1,3426 dollar waard, tegen 1,3388 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 101,05 dollar per vat en Brentolie klom 0,7 procent tot 110,26 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen