ANP2 mei '11 09:10Aangepast op 2 mei '11 09:47

Dood Bin Laden stuwt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De handelsweek begon in Amsterdam maandag positief. De dood van terroristenleider Osama Bin Laden stuwde het sentiment. De olieprijs ging dankzij het nieuws omlaag, wat ook een positief effect had op de stemming.

De AEX-index noteerde na ruim een half uur handel een winst van 0,7 procent op 362,56 punten. De MidKap-index van het middensegment won 0,4 procent tot 654,76 punten. De effectenbeurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1 procent. De beurs in Londen was maandag gesloten vanwege een feestdag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 1,6 procent tot 112,08 dollar per vat. Volgens grondstoffenanalist Jeremy Friesen van Société Générale is een deel van de geopolitieke risico's terug te voeren op al-Qaeda, het terroristennetwerk van Bin Laden.

Optimisme

Volgens sommige analisten zal het optimisme rond de dood van Bin Laden het sentiment niet lang steunen. ,,Vaak zijn dit soort euforische stijgingen van korte duur, vooral gezien de kans op represailles van de extremisten.''

In Amsterdam bungelde post- en pakketbezorger TNT onderaan de AEX-index met een verlies van 5,4 procent. Volgens analisten vielen vooral de resultaten van Post tegen.

KPN

KPN maakte maandagochtend de overname van de klanten van kabelbedrijf Caiway bekend, zonder financiële details te geven. Het netwerk blijft in handen van een infrastructuurfonds van de Rabobank. KPN noteerde een verlies van 0,1 procent.

Later op de dag kan de Amerikaanse ISM Manufacturing Index de handel een impuls geven.

De euro noteerde 1,4795 dollar, in vergelijking met 1,4825 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen