ANP17 nov '11 18:05Aangepast op 17 nov '11 18:33

CDA: Shell moet geld reserveren voor Nigeria

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Regeringspartij CDA vindt dat oliemaatschappij Shell een belangrijke verantwoordelijkheid draagt voor problemen met olielekkages in Nigeria. Het concern zou geld opzij moeten zetten voor opruimwerkzaamheden. Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan donderdag tijdens een overleg over maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).

In augustus constateerde de UNEP, het milieubureau van de Verenigde Naties, dat er zeker 1 miljard dollar nodig is om olievervuiling in de olierijke Nigerdelta op te ruimen. Het gaat om een gebied van ongeveer 1000 vierkante meter, dat op veel plekken tot meters diep is verontreinigd.

Koppejan stelt dat ook de Nigeriaanse overheid verantwoordelijkheid draagt voor de problemen, maar vindt dat van Shell een reservering gevraagd mag worden. Dat geld bestemd voor een fonds kan dan snel gebruikt worden zodra er afspraken gemaakt zijn met de Nigeriaanse overheid over details van de schoonmaakoperatie. Koppejan wil dat het kabinet zich inzet om Shell ertoe te bewegen de reservering te doen.

Oppositiepartijen

Oppositiepartijen zoals SP, PvdA en GroenLinks eisen nog veel meer actie van het kabinet dan Koppejan. ,,Schaamt u zich niet?'', vroeg SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang aan minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Volgens hem is het gedrag van Shell in het Afrikaanse land schadelijk voor de reputatie van Nederland in de rest van de wereld.

Rosenthal stelde dat Nederland met Shell veel overleg heeft en dat de kwestie dan ,,stelselmatig aan de orde komt''. De Nederlandse ambassade in Nigeria spreekt erover met de Nigeriaanse overheid ,,in klare taal''.

Shell liet eerder weten dat de meerderheid van de olielekken in Nigeria veroorzaakt wordt door sabotage, diefstal en illegale raffinaderijen. Maar critici vinden dat Shell zich schuldig maakt aan het schenden van de mensenrechten. Door lekkende oliepijpen raakt landbouwgrond en viswater onbruikbaar. Ook ontstaan er gezondheidsproblemen bij de lokale bevolking door vervuild grondwater.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen