ANP10 mei '11 09:14Aangepast op 10 mei '11 09:45

Europese beurzen openen positief

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn dinsdag positief geopend. De kleine winsten op Wall Street en sterke handelscijfers uit China vormden een tegenwicht tegen de zorgen over Griekenland.

De Amsterdamse AEX-index stond ruim een halfuur na opening 0,7 procent hoger op 358,33 punten. De MidKap-index won 0,7 procent tot 647,63 punten. De graadmeters in Londen en Parijs stegen eveneens 0,7 procent. De DAX-index in Frankfurt klom 0,9 procent.

In Amsterdam bungelde bodemonderzoeker Fugro onderaan de AEX met een verlies van ruim 4 procent. Het bedrijf waarschuwde voor opening van de handel dat de nettowinstmarge in de eerste helft van 2011 lager uitkomt dan een jaar eerder.

Geen sterke koersreactie

De nieuwe strategie van KPN voor de komende vier jaar lokte geen sterke koersreactie uit. Het telecomconcern wil in de periode tot en met 2015 zijn marktaandeel op de Nederlandse breedbandmarkt uitbouwen. Buiten Nederland blijft KPN investeren in groei. Het aandeel KPN steeg 0,3 procent.

Roestvrijstaalproducent Aperam profiteerde niet van sterke resultaten in het eerste kwartaal. Ondanks een forse verbetering van het bedrijfsresultaat daalde het aandeel 0,4 procent. Maandag was Aperam nog de sterkste stijger in de AEX. Het voormalige moederbedrijf ArcelorMittal stond dinsdagochtend bovenaan de Amsterdamse hoofdindex met een winst van 1,9 procent.

Deutsche Post

In Frankfurt voerde Deutsche Post de DAX aan met een plus van ruim 2 procent. De concurrent van TNT profiteerde in het eerste kwartaal sterk van de groeiende vraag naar expressdiensten vanuit en naar Azië.

In Londen gingen de aandelen van mijnbouwers omhoog. Zij profiteerden van sterke handelscijfers van China, waar de export vorige maand naar een nieuw recordniveau steeg. Dit wordt gezien als een goed teken voor de kracht van de wereldeconomie en daarmee voor de vraag naar grondstoffen. Xstrata, BHP Billiton en Rio Tinto wonnen 1 tot 2 procent.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie was met 100,45 dollar 1 procent lager dan aan het begin van de dag. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper tot 115,30 dollar per vat. De euro was dinsdagochtend 1,4345 dollar waard tegen 1,4265 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen