ANP9 mrt '11 18:59

Koningin op staatsbezoek in Qatar

DOHA (ANP) - Koningin Beatrix schreef woensdag geschiedenis. Voor het eerst kwam een Nederlands staatshoofd op staatsbezoek in de Golfregio. Het emiraat Qatar heeft de primeur.

Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima arriveerde de vorstin om elf uur op het internationale vliegveld van de hoofdstad Doha. Daarna ging het gezelschap meteen naar het paleis van gastheer emir sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani, die de koningin na de inspectie van de erewacht in audiëntie ontving en een lunch aanbood. Anders dan bij staatsbezoeken gebruikelijk is, werden bij het eten geen toespraken gehouden en is er ook niet getoast.

Aan het begin van de middag voegden de koninklijke gasten zich bij de vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, die met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en VNO/NCW-voorzitter Bernard Wientjes naar Qatar zijn gekomen om nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten.

De koningin bezocht daarna het hypermoderne museum van islamitische kunst en maakte een korte wandeling door de bazaar of soek van Doha. De dag werd besloten met een familiediner dat de emir en zijn echtgenotes aanboden in het Al-Wajba paleis.

Gerelateerde artikelen