ANP12 mei '11 16:05Aangepast op 12 mei '11 16:46

Europese beurzen kleuren rood

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen bleven donderdagmiddag op stevige verliezen staan. Ook in New York gingen de beurzen omlaag. De olieprijs zette de daling van woensdag door, maar de afname was minder scherp.

De AEX-index in Amsterdam noteerde om met nog een uur handel te gaan een verlies van 1 procent op 356,91 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 650,15 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 1,2 procent.

De beurzen in New York gingen lager van start, na woensdag al met forse verliezen te zijn gesloten. Kort een uur handel noteerden de Dow-Jonesindex, de S&P 500 en de Nasdaq verliezen tot 0,4 procent.

Tegenvallende cijfers

Het sentiment werd gedrukt door tegenvallende cijfers over de detailhandelsverkopen en de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten.

De olieprijs daalde woensdag met 3 procent door zorgen over de kracht van het economisch herstel in de wereld. Donderdag ging van de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie nog eens 0,6 procent af tot 97,68 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 112,18 dollar per vat.

Aegon

Aegon was de grootste verliezer in de AEX met een koersdaling van 5,9 procent. De verzekeraar heeft de winst in het eerste kwartaal met 12 procent zien dalen tot 327 miljoen euro, terwijl door analisten was gerekend op 344 miljoen euro. ING daalde 2,4 procent.

De zorgen rond Griekenland hingen ook boven de markt. De vrees bestaat dat het land zijn schulden zal moeten herstructureren. Ook gaan er geruchten dat het noodpakket van 110 miljard euro voor Griekenland met 60 miljard euro moet worden verhoogd.

Spyker Cars

Spyker Cars stond 13,1 procent lager. De beoogde strategische samenwerking met het Chinese Hawtai Motor Group is in het water gevallen en de vrees voor een faillissement neemt toe.

De euro stond op 1,4210 dollar. Bij het slot van de handel op woensdag was de euro 1,4285 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen