ANP14 dec '11 06:48

IHC Merwede ziet kansen op milieumarkt

SLIEDRECHT (AFN) - Maritiem concern IHC Merwede ziet in de milieuproblemen waarmee China en andere landen met een sterk opkomende economie kampen, een potentiële groeimarkt. Het bedrijf haalde recentelijk een eerste opdracht binnen van een baggerbedrijf uit China voor de levering van een snijkopzuiger, die zal worden ingezet om vervuilde meren uit te baggeren.

,,Het is absoluut het begin van meerdere opdrachten'', zei directeur Goof Hamers van het wereldwijd opererende bedrijf, dat zijn hoofdkwartier in Sliedrecht heeft.

De Chinese opdracht is onderdeel van een pakket aan opdrachten ter waarde van 200 miljoen euro, dat IHC Merwede de afgelopen maanden verwierf. Daarmee komt de orderportefeuille dicht bij de 1,1 miljard euro.

Malaise

IHC Merwede (3000 werknemers) is specialist en wereldwijd marktleider in het bouwen van werk- en vaartuigen voor de baggersector. Daarnaast levert het Nederlandse bedrijf geavanceerde schepen en equipement aan de olie- en gasindustrie, een tak van sport waarin IHC Merwede tot de top behoort.

Het bedrijf opereert in een nichemarkt van de scheepsbouw en blijft daardoor goeddeels gevrijwaard van de malaise waarmee bijvoorbeeld bouwers van container- en tankschepen te maken hebben door een teruglopende vraag naar hun producten.

Actieve bijstand

IHC Merwede merkt wel dat het door de schuldencrisis in Europa voor klanten moeilijk wordt om projecten te financieren. ,,Dat komt doordat de financiering van de scheepsbouw vooral een aangelegenheid is van Europese banken.'' Het concern pakt de problemen aan door potentiële klanten actief bij te staan bij het rondkrijgen van de financiering.

IHC Merwede verwacht dit jaar een 10 procent hogere omzet te realiseren en een nettowinst die minimaal gelijk is aan die van vorig jaar. In 2010 boekte het concern een nettowinst van 99 miljoen euro op een omzet van ruim 1 miljard euro.

Gerelateerde artikelen