ANP19 sep '11 09:16Aangepast op 19 sep '11 09:43

Fors verlies voor Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag fors lager van start gegaan. Ook de andere Europese graadmeters begonnen met stevige verliezen. Na de winsten van vorige week zijn beleggers voorzichtiger geworden. Ook wordt gewacht op de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag zal starten.

De AEX-index in Amsterdam daalde in de vroege handel 1,7 procent tot 276,83 punten. De MidKap-index verloor 1,5 procent tot 470,03 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen zakten de beurzen tot 2,1 procent.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zal dinsdag en woensdag overleg voeren en mogelijk nieuwe steunmaatregelen voor de economie bekendmaken. Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft aangegeven dat de Fed alles zal doen om de economische groei aan te jagen en de hoge werkloosheid tegen te gaan.

Schuldencrisis

Daarnaast blijft de schuldencrisis een dominante rol spelen op de aandelenmarkten. De Europese ministers van Financiën kwam vrijdag en zaterdag bijeen om de aanpak van de crisis te bespreken, maar er werden geen nieuwe maatregelen aangekondigd. Wel werd overeenkomst bereikt over versterking van de begrotingsregels.

In Zürich daalde de Zwitserse bank UBS 1,5 procent nadat het verlies door de fraudezaak opwaarts werd bijgesteld tot 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro). Eerder sprak de bank van 2 miljard dollar. Topman Oswald Grübel liet zondag weten niet af te zullen treden vanwege de fraudezaak.

ING

In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste daler met een min van 4,4 procent. ArcelorMittal volgde met een verlies van 3,8 procent. Het staalconcern liet samen met het Amerikaanse Peabody Energy weten het gezamenlijke overnamebod op het Australische kolenbedrijf Macarthur Coal te verlengen tot 14 oktober.

Bank en verzekeraar SNS Reaal was met een verlies van ruim 4 procent de grootste daler in de MidKap. Bouwbedrijf Heijmans volgde met een min van 3,6 procent.

De euro was 1,3684 dollar waard tegen 1,3790 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 86,74 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,5 procent tot 111,62 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen