ARNHEM (AFN) - Het invoeren van een wettelijk verplicht aandeel duurzame energie bij de leveranciers bespaart de samenleving kosten. Dat staat in een rapport dat de energieproducenten en handelaren, verenigd in Energie-Nederland, hebben laten maken door het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Een tweede onderzoek moet uitwijzen hoe de 'leveranciersverplichting' zorgvuldig kan worden ingevoerd.
Het gaat om een kostenbesparing van 1,3 miljard euro over de periode 2013 - 2020, oplopend tot 2,4 miljard als Nederland kiest voor samenwerking met een ander land met eenzelfde systeem om duurzame energie te stimuleren, bijvoorbeeld Zweden. Dan kan een internationale handel worden opgezet van groencertificaten waarmee leveranciers kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk groene stroom leveren.
Het kabinet zoekt wegens de bezuinigingen naar alternatieven voor de productie van duurzame energie met subsidies. Doel is om in 2020 te komen tot 14 procent duurzame energie. Volgens ECN is dat doel te halen door ruim 35 procent duurzame elektriciteit ofwel groene stroom uit wind-, biomassa- en zonne-energie. De subsidies die hiermee zijn gemoeid kunnen volgens ECN oplopen tot 15 à 20 miljard euro over de periode 2011-2020.
Invoering van de leveranciersverplichting heeft tot gevolg dat in de toekomst exploitatie van duurzame energie niet langer wordt gesubsidieerd via het belastingstelsel, maar via de energierekening betaald wordt door de klanten van de leveranciers. Dat zal consumenten en bedrijven prikkelen energiebesparende maatregelen te nemen.