ANP30 dec '11 07:47Aangepast op 2 jan '12 10:02

Zorgwekkende situaties bij asbestslopers

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De Arbeidsinspectie spreekt van zorgwekkende situaties bij aannemers en slopers die asbest verwijderen. Het gaat vooral om bedrijven die al herhaaldelijk in de fout zijn gegaan met de kankerverwekkende stof. Op 400 locaties van 50 asbestsaneerders die al regelmatig de regels aan hun laars hebben gelapt, bleek het onlangs in twee derde van de gevallen nog mis. Op 170 van die 400 locaties was de situatie zo gevaarlijk dat het werk moest worden stilgelegd.

Dat heeft de Arbeidsinspectie, die vanaf 1 januari Inspectie SZW gaat heten, vrijdag bekendgemaakt. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigde half november al aan de jacht te openen op foute asbestsaneerders.

Bij de laatste controles troffen inspecteurs onder meer gesloopt asbest aan dat niet volgens de voorschriften was verpakt. Ook bleek de gevaarlijke stof niet altijd direct na het verwijderen te worden afgevoerd. Verder ontbrak het vaak aan maatregelen om te voorkomen dat asbestvezels in de lucht komen.

Longkanker

Bij een verkeerde aanpak van het bouw- en isolatiemateriaal kunnen al gauw kleine gevaarlijke vezels gaan ronddwarrelen. Bij inademing hiervan kan iemand jaren later kanker krijgen. Volgens de inspectiedienst overlijden jaarlijks in Nederland meer dan 400 mensen aan longvlies- en buikvlieskanker, omdat ze ooit aan asbest zijn blootgesteld. Daarnaast veroorzaakt asbest nog honderden sterfgevallen per jaar door longkanker.

Ook bij eerder als niet-slecht bekend staande bedrijven moesten inspecteurs bij de laatste controles nog te vaak optreden volgens de Arbeidsinspectie. Op 1200 locaties van deze aannemers en slopers waar met asbest werd gewerkt, bleken regels in 55 procent van de gevallen niet goed nageleefd. Op 174 locaties is het werk stilgelegd omdat werknemers werden blootgesteld aan ernstige risico's voor de gezondheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen