ANP15 dec '11 07:52Aangepast op 15 dec '11 08:31

'Vlakke start Amsterdamse beurs'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal donderdag vlak tot licht lager van start gaan. Ook de andere Europese beurzen zullen zijwaarts openen. Beleggers blijven voorzichtig door de bezorgdheid over de impact van de eurocrisis op de wereldwijde economische ontwikkelingen.

,,De AEX zal vlak tot licht lager openen. De Amerikaanse openingsindicatoren zakken weg. Er zijn geen kopers te vinden. De richting van de euro bepaalt daarbij de richting van de beurzen. Vrijdag is de laatste expiratiedag van het jaar en daarna zal het stil worden op de beurzen tot het einde van het jaar. Er is ook steeds minder belangstelling voor meerjarige overheidsobligaties'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheerder.

Aan het bedrijvenfront liet Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) donderdag voorbeurs weten een negatief eigen vermogen te hebben, als gevolg van voortdurende verlieslijdende activiteiten.

Air France-KLM

De Franse krant La Tribune meldde donderdag dat Air France-KLM het aantal banen met 2000 wil reduceren in 2012.

De Franse bank Crédit Agricole bevestigde woensdag nabeurs 2350 banen te schrappen. Crédit Agricole meldde verder dat het voor dit jaar geen dividend uitkeert en zijn financiële doelstellingen voor de jaren tot en met 2014 laat varen.

Tokio omlaag

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen donderdag omlaag. In Tokio sloot de Nikkei 1,7 procent lager. Uit een onderzoek van de Japanse centrale bank bleek dat grote Japanse bedrijven in het vierde kwartaal duidelijk negatiever zijn geworden over de economische situatie in het land.

Ook bleek uit de inkoopmanagersindex van zakenbank HSBC dat de activiteit in de Chinese industrie in december opnieuw krimpt.

Eindstand Dow Jones

De Amerikaanse beurzen waren woensdag in de greep van de Europese schuldencrisis en de mogelijke gevolgen voor de wereldeconomie en gingen voor de derde dag op rij omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent lager op 11.823,48 punten. De S&P 500 daalde eveneens 1,1 procent entechnologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,6 procent.

De Europese beurzen leden eerder op de dag ook stevige verliezen, waarbij de flinke daling van de euro voor nervositeit op de beursvloer zorgde. De AEX-index in Amsterdam sloot 2,1 procent lager op 292,15 punten. De MidKap-index daalde 3,4 procent tot 431,71 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen eindigden met verliezen van 1,7 tot 3,3 procent.

Waarde van de euro

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2997 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De Europese eenheidsmunt zakte woensdag voor het eerst sinds 11 maanden onder de 1,30 dollar.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 95,29 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder. Woensdag zakten de olieprijzen met ongeveer 4 procent door de zorgen over een wereldwijde economische afkoeling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen