ANP7 mrt '11 15:02

Strijd over DSB-geld houdt aan

AMSTERDAM (AFN) - De juridische strijd tussen twee stichtingen en De Nederlandsche Bank (DNB) over geld van de failliete DSB Bank is in een nieuwe fase beland. De stichtingen meldden maandag dat DNB een civiele procedure tegen hen is gestart. Hiervan is volgens de centrale bank echter geen sprake.

De strijd gaat om de vordering van 3,5 miljard euro die DNB heeft op de failliete boedel van DSB. Met die claim wil DNB de kosten dekken die zijn gemaakt voor de compensatie van rekeninghouders van de failliete bank.

De stichting Hypotheekleed en de stichting Centralebankclaim vinden echter dat DNB door gebrekkig toezicht zelf schuldig is aan het faillissement van de bank. Zij bestreden de vordering van DNB daarom in december met een 'tegenclaim' van 1,3 miljard euro. Op die manier hopen zij meer geld vrij te maken voor de gedupeerde klanten van DSB die ze zeggen te vertegenwoordigen.

Civiele procedure

Onderhandelingen tussen beide partijen leverden volgens Pieter Lakeman, voorzitter van beide stichtingen en de man die in oktober 2009 opriep tot een run op de bank van Dirk Scheringa, de afgelopen maanden niets op. DNB is nu een civiele procedure gestart tegen de stichtingen om de eigen claim toegewezen te krijgen, stelde hij.

Van een nieuwe procedure is echter geen sprake, stelde DNB in een reactie. ,,Het is het logische vervolg van de eerdere acties. De curatoren hebben onze claim van 3,5 miljard euro goedgekeurd. Daarom wil de rechtbank nu van ons weten wat wij van de tegenclaim van de stichtingen vinden'', aldus een woordvoerder. ,,Vorige maand hebben we onze reactie aan de rechtbank gegeven. Daarmee volgen we de normale rechtsgang.''

De centrale bank houdt vast aan de oorspronkelijke claim van 3,5 miljard euro. ,,DNB heeft als uitvoerder van het depositogarantiestelsel het geld voor de rekeninghouders voorgeschoten'', aldus een woordvoerder. ,,Maar dat geld is niet van DNB, dat is van de banken die bijdragen aan het garantiestelsel.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen