ANP7 mrt '11 17:48

Europese beurzen sluiten met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met verlies gesloten. Zorgen over de sterke stijging van de olieprijs drukten de graadmeters na een overwegend positieve dag in het laatste handelsuur in het rood.

In Amsterdam eindigde de AEX-index van meest verhandelde fondsen 1,87 punten lager op 366,08 punten. Dat was een verlies van 0,5 procent. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven leverde 0,3 procent (1,63 punten) in tot 643,34 punten. De beurs in Parijs verloor 0,7 procent. Frankfurt en Londen daalden 0,2 tot 0,3 procent.

Beleggers laveerden maandag tussen hun vertrouwen op de sterke positie van bedrijven en hun zorgen over de gevolgen van dure olie voor de economie. De olieprijs liep door de onrust in de Arabische wereld opnieuw verder op. Met een prijskaartje van 104,95 dollar was een vat ruwe Amerikaanse olie aan het einde van de dag 0,5 procent duurder dan tijdens de voorgaande handelssessie.

Weinig winnaars

In de AEX bleven bij het slot van de handel weinig winnaars over. Alleen supermarktconcern Ahold boekte een duidelijke winst, met een plus van 1 procent.

Het aandeel ING stond lange tijd op winst, maar sloot de dag 0,3 procent lager. Het financiële concern meldde vooruitgang bij het terugbetalen van het bedrag van 10 miljard euro dat tijdens de kredietcrisis aan overheidssteun werd ontvangen. Uiterlijk volgend jaar verwacht ING de schuld te hebben ingelost.

Technologiebedrijven

Zowel in Europa als op Wall Street stonden technologiebedrijven op verlies. Investeerders vrezen dat zij het lastig krijgen als de hoge olieprijs de koopkracht van consumenten aantast. Op Wall Street stond de technologiegraadmeter Nasdaq aan het einde van de Europese handelsdag op een verlies van 1,4 procent.

In de AEX was chipmachinefabrikant ASML de grootste verliezer, met een min van 2,7 procent. Philips verloor 0,8 procent. In de MidKap ging de beurskoers van de toeleverancier aan de chipindustrie ASM International 3,4 procent achteruit.

De euro was maandagmiddag 1,3980 dollar waard, tegen 1,3975 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen