ANP12 mrt '11 17:07

MIlitairen niet beschuldigd van spionage

EINDHOVEN (ANP) - De drie Nederlandse militairen die in Libië werden vastgehouden, zijn persoonlijk niet beschuldigd van spionage. Dat zei Yvonne Niersman, een van de militairen, zaterdag tijdens een persconferentie op de vliegbasis Eindhoven.

Kort na hun gevangenneming meldde de Libische staatstelevisie dat de Nederlandse helikopterbemanning werd beschuldigd van spionage. Niersman zei dat ze alle drie veelvuldig zijn verhoord. Soms gebeurde dat terwijl ze samen waren, soms wanneer ze alleen waren. Niersman vertelde dat ze goed te eten en te drinken hebben gekregen en dat ze televisie konden kijken.

De helikopterpilote zei wel dat ze werden geblinddoekt en geboeid. Ze verbleven in een soort pension waar ze voldoende tijd hadden om te slapen. De militairen werden in eerste instantie gevangen gehouden in de buurt van Sirte. Na enkele dagen plaatsten de Libiërs hen met een vliegtuig over naar Tripoli. Daar hadden ze een ontmoeting met de Nederlandse ambassadeur in Libië. Waar dat plaatsvond, bleef onduidelijk.

Luitenant-ter-zee Martin Streefland zei ze elkaar hebben gesteund. ,,We hebben ook wel lol gehad, maar het mooiste moment was toen we naar Griekenland vertrokken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen