ANP9 dec '11 14:38

Servië nog niet klaar als kandidaat-lid EU

ANP
ANP

BRUSSEL (ANP) - Servië wordt op zijn vroegst volgend jaar maart kandidaat-lid van de Europese Unie. Dat hebben de leiders van de 27 EU-landen vrijdag besloten op hun Europese top in Brussel.

Zij vinden de voormalige Joegoslavische republiek nog niet rijp voor de volgende stap richting toetreding tot de unie. Cruciaal is de Servische houding jegens Kosovo, dat zich eenzijdig van Servië afsplitste. De EU vindt dialoog en nauwe samenwerking een vereiste.

De lidstaten willen zekerheid dat de Serviërs echt hun best doen en meer resultaten boeken in de relatie met Kosovo. Zo moet Belgrado een einde maken aan het conflict met de regering in Pristina over de grensbewaking. Ze bekijken de vorderingen op hun volgende geplande top in maart.

De EU-leiders prijzen wel de aanzienlijke vooruitgang die Servië heeft geboekt bij het voldoen aan de voorwaarden voor het kandidaat-lidmaatschap. Zo leverde Belgrado de oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic uit aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen