ANP8 mrt '11 19:13

Oman rolt rode loper uit voor Oranjes

MASQAT (ANP) - Als halve staatsbezoeken zouden bestaan dan zou het bliksembezoek van koningin Beatrix aan Oman daarvoor in aanmerking komen. De vorstin werd dinsdag voorafgaand aan haar veelbesproken etentje bij sultan Qaboos met gepast ceremonieel ontvangen op het vliegveld van de hoofdstad Masqat. Daar stonden erewacht en een regeringsdelegatie in de zon te wachten op de aankomst van het Nederlandse regeringstoestel PH-KBX, dat op weg van Nederland naar Qatar in feite een 'tussenlanding’ maakte in het sultanaat.

De paarden en kamelen, die het koninklijk gezelschap volgens het oorspronkelijke programma naar de oude stad zouden hebben begeleid, bleven op stal, en ook andere vaste onderdelen van een staatsbezoek bleven achterwege. Maar de rode loper lag er wel en in de ontvangstruimte werd even royaal getrakteerd op haluwa (zoet vlees), en Arabische koffie - geschonken in kleine kopjes. Twee opdrinken is beleefd, daarna mag met het kopje worden gedraaid ten teken dat het genoeg is.

De Omaanse media waren op het vliegveld aanwezig. De kranten hadden ’s ochtends het privébezoek al op de voorpagina’s aangekondigd. Opmerkelijk detail: de koningin, prins Willem-Alexander en Máxima zijn twee dagen in Oman, aldus een bericht van het nationale persbureau. Feitelijk juist, maar die twee dagen zijn niet meer dan 17 uur in totaal. Om elf uur woensdagmorgen worden de Oranjes en hun gevolg in Qatar verwacht voor het begin van het 48ste staatsbezoek uit Beatrix’ regeringstijd en het eerste in de Golfregio.

Blinkende gangen

Sultan Qaboos onderstreepte het belang dat hij hecht aan het bezoek door de koningin te ontvangen in zijn mooiste paleis, bait al Baraka, net buiten Masqat. Willem-Alexander en Máxima waren er in 2009 al eens ontvangen, maar nu gingen alle deuren open voor de Nederlandse bezoekers die van de sultan een soort rondleiding kregen door de blinkende gangen op weg naar een al even indrukwekkende ontvangstruimte. Daar volgde een gesprek tussen beide staatshoofden.

Volgens een bericht van het Omaanse hof kwamen de wederzijdse vriendschappelijke betrekkingen ter sprake, en de mogelijkheden die verder uit te bouwen en te versterken. Maar wat daarna bij het diner werd gezegd blijft, in de lijn van de opzet van het bezoek, privé.

Gerelateerde artikelen