ANP28 dec '11 17:13Aangepast op 28 dec '11 21:18

VS tolereren geen blokkade Straat van Hormuz

DUBAI (AFN) - De Verenigde Staten zullen niet toestaan dat Iran olietransporten door de Straat van Hormuz blokkeert als het Westen sancties doorvoert tegen de Iraanse olie-export. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse marine, die is gestationeerd in Bahrein, woensdag gezegd tegen persbureau Reuters.

Iran dreigde dinsdag dat olietransporten door de Straat van Hormuz zullen worden geblokkeerd als er oliesancties worden doorgevoerd tegen het land. De Straat van Hormuz verbindt de Perzische Golf en de Golf van Oman en is goed voor circa een derde van alle olietransporten per tanker wereldwijd.

,,Het vrije verkeer van goederen en diensten door de Straat van Hormuz is van vitaal belang voor de regionale en wereldwijde welvaart. Degene die de vrijheid van navigatie in een internationale waterweg dreigt te verstoren, valt duidelijk buiten de internationale gemeenschap. Een verstoring zal niet worden getolereerd'', aldus de woordvoerder van de Amerikaanse Vijfde Vloot in Bahrein.

Makkelijk

De Iraanse admiraal Habibollah Sayari zei woensdag in een interview dat het makkelijk zou zijn voor Iran om de Straat van Hormuz af te sluiten. ,,Makkelijker dan het drinken van een glas water. Maar vandaag hoeven we de Straat van Hormuz niet te sluiten omdat we de Golf van Oman en de doorgang controleren.''

Dinsdag gaf de Iraanse vicepresident Reza Rahimi aan dat bij nieuwe sancties vanwege het Iraanse nucleaire programma ,,er geen druppel olie door de Straat van Hormuz zal worden vervoerd''. Dinsdag hield het land ook een militaire oefening in het gebied, aldus een Iraanse legerwoordvoerder.

Iraanse agressie

Het Pentagon heeft laten weten dat er geen tekenen van Iraanse agressie zijn gemerkt. Tijdens de Iraanse oefening waren een Amerikaans vliegdekschip en een kruiser in de Straat van Hormuz aanwezig, aldus het Amerikaanse leger. Volgens de VS houdt Iran geregeld oefeningen in het gebied.

De olieprijzen stegen dinsdag flink na de Iraanse uitlatingen, met wel 1,7 procent. Woensdag daalden ze weer terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen