ANP15 dec '11 14:42

Zware tijden voor musea in succesvolle tijden

Museum Boerhaave in Leiden. ANP
Museum Boerhaave in Leiden. ANP

LEIDEN (ANP) - Museum Boerhaave in Leiden houdt donderdagavond een benefietdiner met veiling, in een poging voldoende geld binnen te halen om het Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en geneeskunde open te houden voor publiek. Terwijl musea dezer dagen veelal stijgende bezoekersaantallen presenteren, staat Boerhaave niet alleen in zijn financiële zorgen.

Afgelopen zomer maakte staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) bekend dat musea 17,5 procent eigen inkomsten moeten realiseren. De Museumvereniging, waar ruim 500 musea bij zijn aangesloten, noemt die eis op zich redelijk, maar Zijlstra voert de regel met terugwerkende kracht in over 2010 en 2011. Daardoor komen musea in de problemen. Boerhaave haalde de afgelopen tijd al 600.000 euro binnen en heeft goede hoop de nog benodigde 100.000 euro binnen te slepen. Dat lukte luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad bijvoorbeeld niet. Het werd eind november failliet verklaard.

Veel musea worden ook getroffen door bezuinigingen van de provincies en gemeenten. Het Natuurmuseum in Dokkum dreigt na 60 jaar de deuren te moeten sluiten. De gemeente Dokkum wil de subsidies in 2 jaar afbouwen. Het is een probleem waar meer musea mee kampen. Hun subsidies worden beëindigd en de periode om een zelfstandig bestaan op te bouwen is te kort om te overleven. Het Nationaal Rijtuigenmuseum in Leek werkte al aan een bestaan zonder overheidssubsidies, maar ziet zich geconfronteerd met het wegvallen van subsidies van provincie en gemeente. De 250 koetsen en arrensledes dreigen nu voor het publiek verloren te gaan.

Een woordvoerder van de Museumvereniging noemt het de tragedie van deze crisis: ,,Het is bijzonder spijtig als een tijdelijke crisis erfgoed dat door jaren, eeuwen is opgebouwd verloren doet gaan.'' De Museumvereniging heeft een meldpunt - www.meldpuntbezuinigingen.nl - ingericht waarop een overzicht wordt gegeven van de gevolgen van de bezuinigingen. Musea kunnen er terecht voor vragen en steun en er kunnen petities worden getekend tegen aangekondigde bezuinigingen.

Gerelateerde artikelen