ANP8 jun '11 09:17Aangepast op 8 jun '11 09:50

Zorgen economie VS drukken beurs

AMSTERDAM (ANP) - Zorgen over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie drukten woensdag de stemming op de Europese aandelenbeurzen. Een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke bevestigde dinsdagavond het beeld dat de groei van de grootste economie ter wereld afzwakt.

De AEX-index noteerde na ruim een halfuur handel 0,8 procent lager op 336,08 punten. De MidKap-index daalde 1,1 procent tot 614,50 punten. De grote Europese beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,6 tot 0,9 procent.

,,Voor de zesde dag op rij hebben we een lagere markt. Dit is gebaseerd op het verhaal van Bernanke'', zei vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. De president van de Amerikaanse centrale bank stelde dinsdag in een toespraak dat de economie van de Verenigde Staten dit jaar tot nu toe iets langzamer is gegroeid dan was verwacht. Hij zag echter nog geen reden tot het nemen van nieuwe stimuleringsmaatregelen.

Tijdelijke aard

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde dat de vertraging van de Amerikaanse economie tijdelijk van aard is. Het waarnemend hoofd van het IMF, John Lipsky, zei te verwachten dat de groei in de komende maanden weer zal aantrekken.

De AEX was bijna volledig roodgekleurd. PostNL was de enige stijger met een plus van 1,8 procent nadat de Zwitserse bank UBS het beleggingsadvies voor het aandeel had verhoogd. TNT Express, de pakketdivisie van het vroegere TNT, stond onderin de AEX met een min van 3 procent.

USG People

Uitzender USG People stond onderin de MidKap met een koersdaling van 4,3 procent. ING had het beleggingsadvies voor het aandeel verlaagd. De analisten van ING wezen op een gebrek aan herstel in Nederland en een negatieve rechterlijke uitspraak in Duitsland.

Spyker Cars maakte dinsdag nabeurs bekend vanaf 15 juni de naam te wijzigen in Swedish Automobile. De eigenaar van de Zweedse autobouwer Saab noteerde woensdag 0,1 procent in de min.

Olieprijzen

De olieprijzen daalden. Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte 98,30 dollar, 0,8 procent minder dan aan het begin van de dag. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper tot 116,35 dollar.

De euro noteerde 1,4670 dollar tegen 1,4675 dollar aan het eind van de handel op dinsdag.

Gerelateerde artikelen